Какво е болестно затлъстяване? Д-р Десислава Иванова гостува в подкаста "С ВИТА срещу наднорменото тегло"

Какво е болестно затлъстяване? Д-р Десислава Иванова гостува в подкаста
17.01.2024

В подкаста „С ВИТА срещу наднорменото тегло" специалисти от мултидисциплинарният екип на Центъра за Метаболитна и бариатрична хирургия отговарят на най-често срещаните въпроси при бариатричните пациенти. В първия епизод гост е д-р Десислава Иванова – ендокринолог в ДКЦ ВИТА. Заедно с водещата Поли Георгиева дискутират какво представлява болестното състояние и може ли да бъде причинено от хормонален дисбаланс.
 
Поли: Здравейте, приятели! Изключително много се радвам да се видим отново в първото издание на подкаста „С ВИТА срещу наднорменото тегло". Много се надявам това да бъде едно полезно и приятно изживяване  за Вас, както то е за нас.

Както знаете, във ВИТА имаме Център за метаболитна и бариатрична хирургия, който функционира от 2018-та година. В него има мултидисцпиплинарен екип, който включва гастроентеролог, ендокринолог, хирург, психолог, диетолог и всички ние се борим с болестното затлъстяване и наднорменото тегло. Нашата мисия и цел  е да помогнем на възможно най-голям брой хора да променят пътя си, съдбата си и най-вече да бъдат здрави.

Пътят към промяната не е напред и нагоре в една права линия. Веднъж може да направим една крачка назад, две настрани, после 4 напред. Важно е да имаме ясна цел, посока и най- вече воля и желание да се променим.

Когато виждаш, че имаш един проблем, това е първото решение – да осъзнаеш, че трябва да се промениш. И вече, когато го осъзнаеш, можеш да го направиш.

Днес ще си говорим за враг номер 1 – болестното затлъстяване. Какви са методите за лечението му и повече неща сега ще разберем от прекрасния ни еднодкринолог д-р Десислава Иванова. Привет!

Д-р Десислава Иванова: И Приятно ми е, че сме тук, в такава приятна обстановка. Надявам се да можем да Ви поднесем информацията в един по –интересен начин, без много термини, за да може повече хора да докоснем с нашата информация и мисия.

Поли: Да започнем с първия въпрос, който ми зададоха под поста във Фейсбук - Какво е ендокринолог?

Д-р Десислава Иванова: Ендокринологията е сравнително млада наука. Това е наука, която разглежда, изучава, хормоните на жлезите с вътрешна секреция. Но за по-широката аудитория ни сме „лекарите по захарна болест“, имах един пациент, който ни класифицира така.

Основното ни направление са захарният диабет, болестите на щитовидната жлеза, болестите на надбъбрека, болестите на хипофизата. Изключително интересна, доста сложна ни е науката, като всички клонове на медицината, без да омаловажавам нито един.

Нашите хормони са невидими, свързани с кръвни изследвания. Доста често ние не можем да видим реално проблемът какъв е. Има и изключения, разбира се.
 
Поли: Днешната ни тема е какво е това „Болестно затлъстяване“. Защо го квалифицираме като болест? Каква е разликата между наднормено тегло и болестно затлъстяване?

Д-р Десислава Иванова: Затлъстяването най-общо можем да кажем, че представлява ексцесивно натрупване на мастна тъкан. Най-общо с това се покачват килограмите на пациентите. Последиците от самото наднормено тегло водят до различни други заболявания. Както обичам да казвам на моите пациенти, важно е не само какво ядете, а колко от него ядете.  Имах една пациентка, която ми казваше, че яде само сурови зелени чушки и нищо повече, което ме шокира! Надявам се да не е вярно това, което твърдеше тя, защото не би било много добре за нея.

Просто приемът на свръхкалории, на много въглехидрати, небалансирано, с нисък прием на протеини, без минерали, без елементи, които са необходими на  нашето тяло, води до едно натрупване на тегло.

За да оценим един човек дали е с наднормено тегло или затлъстяване, използваме Индекс на телесна маса. Има множество калкулатори, включително и нашата болница (има такъв на сайта vita.bg).

Има скала на оценяване, която е международно приета, не сме я  измислили ние. До 24.9 говорим за нормално към наднормено тегло. Над 30 говорим за затлъстяване, като има различни степени.  Над 40 вече говорим за ексцесивно затлъстяване и пациентите могат да надхвърлят 200 кг.

Поли: Ти каза, че затлъстяването е болест, класифицирано е като такава?

Д-р Десислава Иванова: Затлъстяването е болест, прието е като такава в международната класификация на болестите, с определено МКБ, т.е. всяко заболяване има МКБ код, с който ние кодираме заболяванията.

Така че, да, затлъстяването е болест, с която ние трябва да се борим.

Поли: Болестното затлъстяване може ли да бъде причинено от хормонален дисбаланс?

Д-р Десислава Иванова: Да, в нашата практика има доста такива случаи, и вече пациентът идвайки за първи път при нас винаги се пита, какво да изследвам, иска да си провери хормоните.

Много често първата причина е нарушение в щитовидната функция. И то по-конкретно, намаление на функцията на щитовидната жлеза.  И да кажа на близо 90% от лично моите пациенти, винаги откриваме Хашимото. Автоимунно заболяване, при което жлезата просто се затруднява да работи на пълен капацитет, така да се каже. И не може да задоволи нуждите от хормони, става намалена функция на жлезата.

Оттам се получава забавяне на метаболизма, качване на тегло, но тук пациентите имат добър изглед при заместване. Свалят се килограми, защото се забързва  метаболизмът и тук така бързичко реагираме.
Наднорменото тегло и нерационалното хранене стоят в основата на захарния диабет тип 2. Години, преди да установим нарушенията в кръвната захар и в метаболизма, става едно натрупване на тегло, инсулинова резистентност… Тя води след себе си други последици, увеличава се процентът мастна тъкан, в тялото и след години вече имаме, за съжаление, захарен диабет.

Така че хормоните ни могат да изиграят понякога лоша шега.

Поли: Аз си спомням, че при моето затлъстяване, години наред съм яла, яла, надебелявала… При мен не беше, че първо имам някакво заболяване, ами благодарение на моя нездравословен начин на живот, храненето ми, минавам вече на инсулинова резистентност, стигам едни страхотни 140 кг! И вече, когато става много сериозен проблемът, тогава се сещаме да отидем да се изследваме.

И първата стъпка е да отидем на ендокринолог?

Д-р Десислава Иванова: Първата стъпка е, ако имаме възможност да се претеглим.  Ако тялото ни казва, че  може би нещо не е наред, имаме излишък от килограми, просто трябва да се претеглим. Да използваме калкулатор за Индекс на телесна маса, общодостъпно е, безплатно е. Да изчислим ИТМ и, най-вече ако имаме рискови фактори – нездравословно хранене,  нарушение в съня, силен стрес, било то от работа или по лични причини. Много пациенти нямат никаква фамилност, никой с диабет, с щитовидни заболявания, но пък  живеят в стрес, недоспиване. Изобщо сънят е изключително важен… Просто в един момент хората достигат до едно ниво, в което работата им е по-важна от здравето, и самите те закъсняват с това.

Не че не искат, просто отлагат във времето.

Дори едно посещение при общопрактикуващия лекар не е никак малка стъпка към това да се усъмним, че може би има някакъв проблем. И вече колегите изпращат да изследваме хормоните. Най-често е това.

За съжаление все повече млади хора, юноши, подрастващи имат такива проблеми.

Поли: Кои хормони се изследват?

Д-р Десислава Иванова: Първо разпитваме пациента дали има някой в семейството със захарен диабет, наднормено тегло, проблем с щитовидната жлеза. Ако е жена, дали има редовен цикъл… Основният ни контингент са жени, съответно пристъпваме към преглед.
Питаме ги дали са се изследвали някога, защото някои идват с изследвания, доста на брой. Ако не, започваме с изследване на щитовидната жлеза. Изясняваме дали има там някакъв проблем, няма ли. След това питаме за цикъла, и най-разпространеното, което можем да направим е тест за инсулинова резистентност.

Важно да знаем, че бързото сваляне на тегло е нездравословно. До скоро организмът ни е бил в нормалния  си по-пълен обем. В един момент ние го подлагаме на стрес, намаляваме му храната, намаляваме алкохол, газирани напитки и той естествено се опитва да се бори срещу това. Иска да се върне към старото нормално.

И тук е много важно пациентите да не се отказват. Дори да имат някакъв прогрес, свалили са няколко килограма в един момент виждат, че спират да свалят килограми. Това е така, защото организмът се настройва към по-ниското тегло. Опитва се вече да знае, че това е новото нещо, нормалното нещо, здравословното.

И ще мине време,  ще продължиш да сваляш тегло. Винаги казвам на пациентите – свалете 3,4,5 кг, задръжте ги и продължаваме напред.

Не е въпроса да не ядете до края на живота си сладко.

Имах пациентка, която изяждаше по два хляба на ден. Просто много ѝ харесваше вкусът на хляба. Малко шеговито се обръщаме към хората да им кажем, че  сме тук да им помогнем, но и те трябва да разберат, и да искат да се променят.
Дори, ако не искат толкова за себе си, все пак, повечето имат семейства, деца, да помислят и за другите хора около тях.

Поли: Какви са видовете лечение за болестно затлъстяване?

Д-р Десислава Иванова: Видовете лечение можем да ги обобщим накратко, като първа стъпка, винаги, дори в гайдлайните, които ние следваме, препоръките, които се следват, първо се започва с промяната в стила и начина на живот.

Българите малко не обичат да им се казва такова нещо. Това не е нещо кой знае колко драматично. Просто първата стъпка е да поговорим с хората, да обясним, че то е за тяхно добро.

Неспането нощем, силният стрес, липсата на закуска сутрин, ако щеш е проблем, който те могат с малки стъпки да решат.
Второто много, важно е хранителният режим. Моят съвет е да се храните на често по малко. Закуска задължително, обяд според ежедневието на хората. И вече след като тези опити в промяна на стила на живот и хранителен режим не са довели до по-задоволителен резултат, който ние искаме, след като сме изчакали 3-4 месеца хората да свикнат, преминаваме към следващия етап – медикаментозна терапия, която е одобрена.

Има си лекарства, които се борят със затлъстяването, които са сериозни класове медикаменти.

Бариатричната хирургия много улеснява този преход на хора, които са със сериозно тегло, това буквално ги спасява. Постига се и ремисия на захарен диабет. (…)

Необходима е воля за промяна и да имаш подкрепа.

Не пренебрегвайте фактъа, че все пак е операция. Много хора, чувайки това ги стресира и плаши. Но идва един момент, в който е по-добре да преодолееш страха си, да вземеш такова решениие, за да подобриш живота си, занапред.
 
Поли: Сега е много популярно едно лекарство, което е за диабетици. То може ли да се приема за отслабване, при все че не си диабетик?

Д-р Десислава Иванова: Въпросът е уместен. Хубаво е да говорим на тази тема. Като цяло инкретиновата терапия е революция. Медикаментите, които са измислени  и са създадени, работят и помагат на хора с много висока кръвна захар, за хора с диабет, нека пак да го подчертая.

Тъй като затлъстяването е световен проблем, големите фармацевтични  компании насочват опитите си  към разработка на продукти, които да помогнат да свалим теглото, преди да преминем към бариатричната хирургия.

Но не можем да очакваме огромна редукция на теглото с поставянето на въпросния медикамент. Всичко има ползи, рискове.

Това са лекарства, които имат своите странични ефекти. Те са предназначени за хора, които имат нарушения в кръвната захар. За да свалим едни 5 кг, за да сме по-добре за плажа, не е оправдано да ползваме този медикамент. Той може да потрябва на човек, който наистина има проблеми, има диабет. Изкупувайки го, отнемаме възможността на хората да се лекуват.

Това не е разрешено, не се прави така.

Поли: Много ти благодаря
Д-р Десислава Иванова: Благодаря за поканата, успех на подкаста!
Поли: Надявам се  да се видим отново!

Всички статии

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване