Как да увеличите физическата си активност след бариатрична операция

Как да увеличите физическата си активност след бариатрична операция
08.01.2024

Бариатричната операция е най-важната стъпка към Вашия нов живот. Подходящите физически упражнения след нея са неизменна част от пътя на промяната, който следва да извървите. По тази тема разговаряме с Моника Семерджиева – рехабилитатор в Центъра по Метаболитна и бариатрична хирургия на болница ВИТА.

- Всяка операция изисква специфичен режим на възстановяване. Какво трябва да правят бариатричните пациентите след изписване от болницата?
Пациентите винаги ми задават въпроси относно упражненията, които са допустими. Те искат да знаят дали и кога могат да спортуват след бариатрична операция и какви видове упражнения са безопасни. Уверявам ги, че със сигурност могат и трябва да спортуват, след като имат операция за отслабване. В крайна сметка хората се подлагат на  бариатрична операция  в Болница ВИТА, за да се радват на по-добро здраве. И упражненията, заедно със здравословната диета, са необходимо допълнение към операцията.

- Защо упражненията са толкова важни след бариатрична операция?
Упражненията са един от инструментите, които помагат за поддържане на здраве и тонус след операцията. Активността помага за запазване чистата мускулна маса и мускулната сила, подпомага развитието и поддържането на мускулна сила, издръжливост и тонус. Тя подобрява еластичността на кожата след бариатрична хирургия, както и способността за извършване на ежедневни дейности.


- Колко скоро е допустимо практикуване на спорт след бариатрична операция и какви предпазни мерки трябва да бъдат взети?
Повечето пациенти могат да започнат режим на упражнения между две и шест седмици след операцията, но е важно да получат преди това разрешение от хирурга.

Ето предложенията за двигателна активност, които бих Ви препоръчала като рехабилитатор:

- Започнете с малко движение.
Обичайно е да изпитвате болка и дискомфорт веднага след операцията. Но малко движение, например от 5 до 10 минути ходене пеша няколко пъти на ден, може да ви помогне да поемете по пътя към възстановяването.

Можете бавно да увеличите физическата си активност, докато се възстановявате. Не е препоръчително пациентите да  вдигат  тежести  през първия месец след операцията.

- Избягвайте упражнения за баланс.
След операция центърът на баланса на тялото Ви се променя бързо поради цялото тегло, което губите, и това може да повлияе на Вашата стабилност. През първите 6 месеца след операцията е най-добре да избягвате упражнения, които зависят силно от баланса.

- Какви видове упражнения са най-добри след бариатрична операция?
Всички имаме нужда от два вида упражнения: аеробни - като ходене или колоездене, за да ускорим пулса си, както и силови тренировки - вдигане на тежести или правене на лицеви опори, които помагат да изградим и поддържаме мускулна маса.

Ето някои рутинни упражнения, които препоръчвам на моите пациенти:

Отидете на разходка.
Имате много възможности да бъдете активни след операцията. Предлагам да започнете с проста програма за ходене. Ходенето е лесно и не изисква специално оборудване, дори ако всичко, което можете да правите в началото, е да се разхождате в дома си, в двора си. Слизане и изкачването по стълби е отлично упражнение .

Опитайте плуване, водна аеробика и колоездене.
Плуването и водната аеробика са полезни за ставите, като същевременно осигуряват както аеробни упражнения, така и силови тренировки.

Колоезденето и плуването са по-щадящи ставите кардио упражнения.

След като преминете границата от 6 месеца, работете, за да увеличите физическото си движение. Стремете се към 45 минути непрекъсната аеробна активност поне 4 дни в седмицата и продължавайте да правите силови тренировки

Всички статии

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване