Препоръки за режим на хранене при упорит запек

Препоръки за режим на хранене при упорит запек
08.12.2023

Колкото повече се храним с преработени храни, заместваме водата с газирани и тонизиращи напитки, прекарваме по-голяма част от всекидневието си седнали, без двигателна активност, толкова повече се сблъскваме със здравословни проблеми. Упоритият запек (констипацията) е едно от често срещаните оплаквания и се дължи на начина на живот.

Прието е да считаме, че човек има нормален ритъм на червата и съответно нормална дефекация, когато има изхождания от три пъти дневно до веднъж на всеки трети ден. Нормално транзитното време в червата (времето от приема на храна до дефекацията)  е 18-48 часа.

Констипацията е следствие консумация на преработени, бедни на баластни вещества храни, ниска физическа активност, ниска консумация на вода, стрес и принудително задържане на дефекацията.

Затова препоръчителна е промяна на хранителния режим и включването на храни, богати на баластни вещества – пресни зеленчуци с високо съдържание на целулоза (цвекло, ряпа, моркови, зеле и др.) под формата на салати с малко растителна мазнина, с добавка на семена или натрошени ядки. Полезна е консумацията на пресни плодове като ябълки и круши (за предпочитане с кората), както и на цитруси. Приемът на киселомлечни продукти (кисело мляко, кефир – по възможност пълномаслени) и ферментирали храни  (кисело зеле, малко количество туршии) също е полезен за чревната флора. Към киселото мляко може да се добавят пшенични и овесени трици, пшеничен зародиш, хуск с малко количество мед.

Консумация на пълнозърнени храни: хляб, кафяв ориз, овесени ядки, жито и др. също се препоръчва. Доказано е, че редовният прием на бобови храни оказва положително влияние върху тялото.

Водата, която се приема, трябва да бъде не по-малко от 2-2.5 литра дневно с равномерно разпределение през целия ден. Първата чаша вода със стайна температура се изпива сутрин на гладно.

Освен хранителен режим, трябва да се създаде и режим на дефекация, за предпочитане сутрин. Важна е ежедневната физическа активност между 30-60 минути с умерена до висока интензивност, ходене пеша до 10000 крачки на ден, спортуване при възможност. При необходимост може да се прибягва до по-леки  лаксативни средства.

Преодоляването на запека изисква цялостна промяна на начина на живот и хранителните навици.

В случай на оплаквания вследствие на грешен хранителен режим, можете да запишете час при диетолог в Болница ВИТА на тел. (02) 45 22 000.  

Автор: проф. Людмила Иванова - диетолог

Всички статии

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване