Кои хормони са виновни, че не можем да отслабнем?

Кои хормони са виновни, че не можем да отслабнем?
10.06.2024

"Почти не ям, а дебелея със скоростта на светлината. Ходя на фитнес три пъти в седмицата, но не помага. Спазвам здравословна диета от месеци, а кантарът лети нагоре"... Познато ли Ви е?

Има вероятност в подобни случаи хормоните да са виновни. Може да спазвате изтощителни диети години наред, да вдигате тонове тежести в залата, но абсолютно с никакъв или с пренебрежим резултат за теглото Ви. Ако организмът е здрав и балансиран, правилото на „калорийния дефицит“ работи. Имате ли обаче метаболитно разстройство или хормонален дисбаланс, това ще бъдат едни огромни, напразни и съвсем безсмислени усилия.

Затова, решите ли да отслабвате, първата Ви работа трябва да бъде да посетите ендокринолог. Той ще проследи чрез изследвания и преглед скоростта на метаболизма на организма, ще разгледа вида и количеството на храненето Ви, генетичните Ви обременености и всички физиологични процеси, свързани с хормоните във Вашето тяло.

Кои хормони са причната да сме дебели?

Хормоните на щитовидната жлеза

Напоследък случаите на нарушения на функциите на щитовидната жлеза стават все по-често срещани, твърдят ендокринолозите във ВИТА. Тези хормони имат за задача да регулират разграждането на мазнините, следователно, те са пряко свързани с наддаването на тегло. Ако жлезата произвежда малко хормони, възниква хипотиреоидизъм и метаболизмът се забавя.

Кортизол

Това е стероиден хормон, отделян от надбъбречните жлези. Понякога го наричат хормон на стреса, защото нивата му се повишават рязко след някакъв вид напрежение в организма. Ако не превишава нормалните си стойности, кортизолът е полезен, защото подава на тялото необходимата енергия за борба с възникналия проблем.

Ако обаче е недостатъчен или в по-голямо количество, той създава сериозни проблеми на тялото. При екстремно високи нива на кортизол се подпомага натрупването на мазнини. Хора, които са подложени на ежедневен стрес, независимо на работа или вкъщи, за да се справят с проблема, често преяждат и това води до наднормено тегло.

Цялата статия четете на vita.bg.

Всички статии

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване