Ръкавна резекция на стомаха

Ръкавна резекция на стомаха

Ръкавната резекция на стомаха е лапароскопска операция за загуба на тегло, при която се извършва отстраняване на 80% от стомаха. Останалата част от стомаха представлява тръбовиден калъф, който прилича на банан. Тази операция се извършва по "безкръвен" (лапароскопски) метод, чрез няколко малки разреза в горната част на корема.

Намаляването на размера на стомаха намалява и количеството храна, което можете да консумирате, като същевременно стимулира вътрешнохормонални промени, които допринасят за загубата на тегло, понижаване на високото кръвно налягане и намаляване рисковете от сърдечни заболявания.
 
Ръкавната стомашна резекция може да бъде подходящо решение за Вас, ако:

  • Вашият Индекс на телесна маса е >= 40 (Затлъстяване III степен).
  • Вашият Индекс на телесна маса е от 35 до 39.9 (Затлъстяване) и имате сериозни здравословни проблеми, свързани с теглото, като високо кръвно налягане, диабет тип 2 или тежка сънна апнея. В някои случаи операцията може да е подходяща за Вас, ако Вашият Индекс на телесна маса е от 30 до 34 и имате сериозни здравословни проблеми, свързани с теглото.

За да се постигне максимален ефект от операцията е необходимо да направите значителна промяна в начина си на живот. Ще трябва да спазвате строг хранителен режим и да следите здравословното си състояние.

Седмици преди операцията може да се наложи да следвате специална програма за физическа активност, както да и спрете употребата на тютюн. След операцията е необходимо да спазвате определена хранителна диета, както и да ограничите консумацията на определени напитки.

Ръкавната стомашна резекция може да осигури дългосрочно загуба на тегло. Обхватът на Вашия успех ще зависи до голяма степен от самите Вас - доколко сте мотивирани да промените своите навици и начин на живот. Напълно възможно е да намалите теглото си с около 50- 60% в рамките на следващите от две до пет години.

Ползи от процедурата

    Ръкавната стомашна резекция се прилага за лечение на  болестно затлъстяването и свързаните с него сериозни здравословни проблеми, като:
     
    • Високо кръвно налягане
    • Инсулт
    • Сърдечно заболяване
    • Тежка сънна апнея
    • Диабет тип 2
    • Рак
    • Безплодие

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване